Arduino

Als je met elektronica werkt of als elektronica je hobby is dan kan hij je niet ontgaan zijn; de Arduino. De Arduino is in 2003 in Italië ontstaan als open-source projekt en is inmiddels immens populair zowel onder de doorgewinterde als onder de beginnende elektronica liefhebbers. Arduino UNO R3

Wat is een Arduino?

Kort samengevat is een Arduino een open hardware-ontwikkelbord dat gebruikt kan worden door knutselaars, hobbyisten en 'makers' om apparaten te ontwerpen en te bouwen die interacteren met de echte wereld. Eigenlijk kun je een Arduino zien als een klein computertje met heel veel (aansluit-)mogelijkheden.

Waaruit bestaat een Arduino?

Arduino's bevatten een aantal verschillende delen en interfaces samen op één printplaat. Het ontwerp is door de jaren heen veranderd en sommige variaties omvatten ook andere onderdelen. Maar op een basisbord vind je waarschijnlijk de volgende delen:

 • Een aantal pinnen, die worden gebruikt om verbinding te maken met verschillende componenten die je misschien met de Arduino wilt gebruiken. Deze pinnen zijn er in twee soorten:
  • Digitale pennen, die een enkele status kunnen lezen en schrijven, aan of uit. De meeste Arduinos hebben 14 digitale I/O-pinnen.
  • Analoge pinnen die een bereik van waarden kunnen lezen en die nuttig zijn voor een fijnmazigere besturing. De meeste Arduinos hebben zes van deze analoge pinnen.

Deze pennen zijn gerangschikt in een specifiek patroon, zodat als u een uitbreidingsbord koopt dat is ontworpen om in hen te passen, gewoonlijk een "schild" of "shield" genoemd, het gemakkelijk in de meeste Arduino-compatibele apparaten past.

 • Een stroomconnector, die zowel het apparaat zelf van stroom voorziet, als een laag voltage levert dat aangesloten componenten zoals LED's en verschillende sensoren kan voeden, op voorwaarde dat hun stroombehoeften redelijk laag zijn. De voedingsconnector kan worden aangesloten op een netadapter of een kleine batterij.
   
 • Een microcontroller, de primaire chip, waarmee u de Arduino kunt programmeren zodat deze in staat is om opdrachten uit te voeren en beslissingen te nemen op basis van verschillende invoer. De exacte chip varieert afhankelijk van het type Arduino dat je koopt, maar het zijn over het algemeen Atmel-controllers, meestal een ATmega8, ATmega168, ATmega328, ATmega1280 of ATmega2560. De verschillen tussen deze chips zijn subtiel, maar het grootste verschil dat een beginner zal opmerken is de verschillende hoeveelheden geheugen aan boord.
   
 • Een seriële connector, die op de meeste nieuwere boards wordt geïmplementeerd via een standaard USB-poort. Met deze connector kun je vanaf je computer communiceren met het bord en nieuwe programma's op het apparaat laden. Vaak kunnen Arduino's ook van stroom worden voorzien via de USB-poort, waardoor er geen aparte stroomaansluiting nodig is.
   
 • Een verscheidenheid aan andere kleine componenten, zoals een oscillator en/of een spanningsregelaar, die belangrijke mogelijkheden bieden voor het bord, hoewel je meestal geen directe interactie met deze delen hebt; weet alleen dat ze er zijn.

Arduino software

De meeste Arduino-enthousiastelingen zullen, vooral wanneer ze beginnen, ervoor kiezen om de officiële geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor de Arduino te gebruiken. De Arduino IDE is open source-software die in Java is geschreven en op verschillende platforms kan worden gebruikt: Windows, Mac en Linux. Met de IDE kunt u code schrijven in een speciale omgeving met accentuering van syntaxis en andere functies die het coderen gemakkelijker maken en vervolgens eenvoudig uw code op het apparaat laden met een eenvoudige klik op een knop.

De code voor Arduino is over het algemeen geschreven in Wiring, die is gebaseerd op de programmeertaal Processing. Ga voor meer informatie over het starten met Arduino-programmering naar de officiële documentatie.
Arduino IDE Screenshot

Een Arduino kopen

Welke Arduino je koopt hangt uiteraard af van wat je er mee wilt gaan doen. Moet hij klein en compact zijn, veel geheugen hebben, een USB-connector? Bits & Parts heeft vele Arduino varianten, zowel origineel als ook zogenaamde open-source clones. 
Doorgaan zul je als beginnende hobbyist het beste uit de voeten kunnen met een Arduino UNO omdat de meeste tutorials hier van uit gaan en hij veel aansluitmogelijkheden heeft.
Mocht je er niet uitkomen kun je ons altijd om advies vragen.

Arduino toebehoren

Omdat wij ons specialiseren in oa. Arduino hebben wij niet alleen de ontwikkelboards zelf maar ook een groot assortiment shields, displays, breadboards en vele andere toebehoren die bij de Arduino hobby van pas komen.Breadboard voor Arduino
 
 

Over Bits & Parts

iDEAL logo Betaalmethoden
Rek.nr.: NL49RABO0106097385
BIC: RABONL2U
KvK.nr.: 58665196
BTW.nr.: NL191426301B02

Alle artikelen worden uit eigen voorraad vanuit Nederland verzonden.
Meer info...

Verzendkosten

Artikelen passend door brievenbus (tot 350gr)*:
Gratis verzonden bij bestelling vanaf 25€.
Daaronder 1,95€ verzendkosten.

Grotere artikelen:
Gratis verzonden bij bestelling vanaf 80€.
Daaronder 5,95€ verzendkosten.

*Automatisch bepaald
PostNL logo